Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2013 14:11 - Кадиев - надеждата на България
Автор: svilen75 Категория: Политика   
Прочетен: 1295 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          image


          През целия си съзнателен живот съм бил симпатизант на десните партии в политиката, независимо дали това са СДС, ДСБ, Синята коалиция или Единство. Имало е моменти, когато съм бил разочарован и не съм гласувал за никого от тях. Не изключвам възможността да се появи нова дясна партия, която да спечели моето доверие (ГЕРБ не смятам нито за десни, нито за партия, която може да спечели някой ден доверието ми). Но винаги съм се интересувал от процесите, които се случват в дясното политическо пространство.

            Никога през това време не съм се интересувал какво става в БСП като партия. Левите партии не са моя политически избор. Какво става в тях си е техен проблем. Не смятам, че политическото инженерство, особено във вида, прилаган в последните години и от БСП, и от ГЕРБ са добри практики.

            В същото време, обаче, смятам, че на България е нужна силна лява партия. Конструктивна лява партия като опонент на десните партии. Не лява партия като БСП в този й вид като сегашния, подчинена на икономически интереси и обвързаности с олигархията в Москва. Затова смятам, че колкото по-силна лява партия има (истинска лява партия), толкова по-силни ще стават десните партии.

            Нуждата от подобна лява партия се вижда още по-очевидно в днешно време, в което през последните години дясна и лява политика се размиха от икономически интереси.

          За съжаление, ако в дясното политическо пространство има много алтернативи - за реформи в съществуващитеи, за поява на нови партии, то в лявото политическо пространство БСП е абсолютен монополист. И  съвсем резонно е да погледнем какво става вътре в нея.

          В БСП очевидно има вътрешна опозиция, макар и много слаба. Татяна Дончева, проф. Близнашки (нищо, че вече не е член на БСП, той има неформално влияние), Георги Кадиев. Бившия президент Георги Първанов не го смятам за истинска вътрешна опозиция. Не защото привидно е загубил битката със Сергей Станишев, а защото за всички е ясно, че е в същите икономически зависимости. Татяна Дончева винаги е била болезнено откровена, но никога не е афиширала афинитет към формално лидерство в БСП. Не е и депутат от сегашното НС. Кадиев от друга страна има силни позиции в София и си личи, че се стреми към лидерския пост в БСП. А не може да се отрече, че изразява принципи и притежава морал в пъти по-високи от тези на Сергей Станишев, колкото и политиката да е мръсна работа.

            От всички изброени, този, който според мен има реален шанс да възроди БСП и да я превърне в истинска лява партия е Георги Кадиев. Дали ще успее зависи най-вече от действията му в парламента.

            Ясно е, че мнозинството в сегашния парламент се крепи от Атака и реално кабинета е несменяем. Но Волен Сидеров е рисков партньор – никога не се знае кога ще промени позицията си. Омразата към ГЕРБ няма как да се задържи като мотив за пълни четири години уж "принципна" подкрепа и участив е новата Тройна коалиция. Рано или късно, за да възстанови част от загубеното доверие на своите избиратели ще трябва да гласува против ДПС, респ. правителството на Орешарски.

            Но дори това няма да осигури падането на кабинета. Трябва поне още един глас. Не е трудно да се предположи, че ултиматуми от рода „Или гласуваме за Пеевски, или правителството пада” рано или късно няма да действат. Въпрос на време е групата на БСП в парламента да не гласува „анблок” и да се появи поне един глас „Въздържал се”. Оттам до „Против” има само една крачка.

        През 1997-ма Николай Добрев върна мандата за съставяне на ново правителство от БСП след фиаското на Жан Виденов – стъпка, която се приема като достойна не само от десните избиратели, а и сред левите такива. По този начин Николай Добрев предпази страната от още по-голяма икономическа катастрофа, а дори може да се каже и от гражданска война. Спаси и самата БСП от по-голям резил и разпад. Неслучайно името на Николай Добрев се свързва с малкото примери за доблест в политиката от най-новата история на България.

            Сега е време да се появи новия Николай Добрев, да спаси България и самата БСП от кръга Сергей Станишев и икономическите му интереси. Основания за това в самата БСП има много – програмата на кабинета Орешарски няма нищо общо с предизборната програма на БСП, политиката на ДПС още повече, социалните мерки са крайно недостатъчни, цената на тока не само не пада, а расте (няма и как да бъде по друг начин с подобна политика). За икономическите обвързаности въобще няма какво да се коментира.

            Дали новия Николай Добрев ще бъде Георги Кадиев зависи само от него. Едно е сигурно – колкото по-скоро се появи такава личност, толкова по-добре както за самата БСП, така и за България.

 

             Татяна Дончева за процесите в политиката и БСП:

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/t.-doncheva-ktb-iska-da-iziade-500-pyrzholi-5994671

"На въпрос кои са олигархичните кръгове в страната, Дончева заяви: "Ясно е, че основната групировка е КТБ, и двете партии от управляващото мнозинство - кръгът на Станишев и на Доган и Делян Пеевски, са на практика една група."
"Другият е ТИМ-аджийския, с когото са свързани отново двете управляващи. ГЕРБ играеше със същите играчи – бяха в прекрасни отношения 4 години"




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 239259
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930